Actie tegen dwang op 6 mei 2017

GEEF VRIJHEID DOOR GOEDE ZORG!

Bevrijdingsmanifestatie tegen dwang in de GGZ
Zaterdag 6 mei 2017 –15.00-17.00u, Utrecht
(begin en einde: Mariaplaats, Utrecht)

Protestactie voor menswaardige GGZ  & herdenking van GGZ-leed
*

Op zaterdagmiddag 6 mei 2017 wordt er in de binnenstad van Utrecht gedemonstreerd tegen dwang in de GGZ. De actie is een protest tegen de huidige wetsvoorstellen over dwang in de zorg (WVGGZ, WZD en WFZ), die momenteel in de Eerste Kamer behandeld worden.

“Dwang is een akelig overblijfsel uit het verleden van de psychiatrie. Het is een schending van mensenrechten” stelt de initiatiefneemster van de actie, ervaringsdeskundige Jolijn Santegoeds van de actiegroep Tekeer tegen de isoleer! (Stichting Mind Rights). “De wetsvoorstellen verruimen de mogelijkheden voor dwang. Maar dwang helpt niet. Het maakt het juist erger. Dus verbied dwang, en regel goede zorg!”

De demonstratie zal tussen 15.00 en 17.00u een ronde door de binnenstad van Utrecht maken. Er zal tevens worden stilgestaan, ter herdenking van de slachtoffers van schadelijke psychiatrie, van toen en nu.  Het begin en eindpunt is de Mariaplaats, nabij Utrecht Centraal Station. Iedereen kan deelnemen aan de actie.

Kom op zaterdag 6 mei naar Utrecht, en laat je stem horen tegen dwang in de zorg!

Vanaf 14.00 verzamelen bij de Mariaplaats
Start demonstratie vanaf 15.00
Einde om ca 17.00 (Mariaplaats)

Voor meer details over de route, klik hier

Nadere toelichting: Waarom deze actie:

GEEF VRIJHEID DOOR GOEDE ZORG!

Dwang is geen goede zorg.
Er is nog steeds te weinig tijd, aandacht en flexibiliteit in de GGZ. Daardoor krijgt niet iedereen goede zorg, maar worden er primitieve “noodmaatregelen” gebruikt, zoals dwang: overmeesteren, drogeren, opsluiten, vastbinden enz. Vrijheidsbeperking en de ontneming van fundamentele rechten heeft niets te maken met goede zorgverlening, maar is een akelig overblijfsel uit het verleden van de psychiatrie. Dwang is een schending van mensenrechten, o.a. erkend onder het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met Beperkingen.

Goede zorg kan dwang uitbannen.
Een zorgzame benadering van moeilijke situaties is mogelijk, en kan crisis en dwang voorkomen. Maar dit vraagt meer tijd, aandacht, en flexibele mogelijkheden. Er is een inspanning nodig om het zorgaanbod op het gewenste peil te brengen, om de tekorten aan goede zorg op te lossen, en dwang uit te bannen.

Nieuw wetsvoorstel biedt geen verandering!
De huidige 3 wetsvoorstellen over dwang in de zorg: Verplichte GGZ, Zorg en Dwang, en Forensische Zorg, verruimen de mogelijkheden voor dwang, en regelen geen zorg. Dit biedt geen oplossing. Wat nodig is, is goede zorg, en geen dwang.

Daarom komen wij in actie.
Doe ook mee, en laat je stem horen tegen dwang in de zorg!

GEEF VRIJHEID DOOR GOEDE ZORG!
Bevrijdingsmanifestatie tegen dwang in de GGZ
Zaterdag 6 mei 2017 – Utrecht

Protestactie voor menswaardige GGZ  & herdenking van GGZ-leed

Kom op zaterdag 6 mei naar Utrecht,
Vanaf 14.00 verzamelen bij de Mariaplaats
Start demonstratie vanaf 15.00
Einde om ca 17.00 (Mariaplaats)

Klik op de afbeeldingen hieronder om te flyer te bekijken:

4 gedachtes over “Actie tegen dwang op 6 mei 2017

  • ggzpijn zegt:

   Hoi Guus. Er is een voorraad folders bij Enik Recovery College in Utrecht, waar je ze kan ophalen. Ook is er een voorraad bij Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! in Eindhoven. Als je niet uit de buurt komt, dan kan je folders bestellen via: tekeertegendeisoleer@hotmail.com , dan stuur ik een pakketje naar je toe. Laat maar weten hoeveel je er wil, en waar ze heen moeten. Hartelijke groetjes, Jolijn

   Like

 1. Paul zegt:

  De situatie in de Nederlandse psychiatrie is eigenlijk nog veel erger en onhoudbaar. Door het personeeltekort op de werkvloer zijn er steeds meer incidenten en zelfmoorden. Een tijdje terug nog gezien dat de ene patient een medepatient zo maar in elkaar sloeg. De verpleging kwam pas uit het ( geluidsgeisoleerde) kantoortje toen ik op de deur bonkte. Het slachtoffer probeerde zich te verweren en dat was het enige wat de verpleging nog zag. Ze gooiden daardoor niet de dader maar het slachtoffer in de isoleer. Niemand van de verpleging vroeg aan ons de medepatienten wat er gebeurd was. Je reinste wetteloosheid geldt er in de psychiatrie: Psychiatrische patienten worden beroofd , afgeperst, bestolen, aangevallen en bedreigd en er wordt TOTAAL niets aangedaan. Ik heb als lid van de clientenraad diverse keren slachtoffers( aangerande/verkrachte vrouwelijke clienten) vergezeld bij hun bezoek aan het politiebureau. Die patientes konden in de meeste gevallen geen aangifte indienen: “Bespreek het maar eerst met jouw psychiater…”
  Er wordt openlijk drugs gedeald op instellingsterreinen doordat de beveiliging grotendeels is wegbezuinigd.
  Op mijn website http://www.levensgevaar.nl staat er nog een kleine selectie van toestanden, die vrienden van mij en ikzelf hebben gezien of meegemaakt. Je verwacht dit niet in een, zich zelf beschaafd noemend, westers land. Als zelfs een asielzoeker, platgespoten met Haldol, zegt dat hij meteen weer terug wil naar zijn moederland, want de marteling van de nederlandse GGZ is nog erger dan de oorlogssituatie, waarvoor hij gevlucht is, zegt dat genoeg.
  Ik ben erbij de demonstratie. De maat is vol. Zijn er ook kamerleden en journalisten uitgenodigd?

  Paul

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s